Top 10 Best Practices voor Webshops
Heeft u een webshop? Misschien heeft u er één door ons laten maken, of heeft u ons de hosting van een bestaande webshop laten overnemen. Wat de situatie ook mag zijn, er zijn een aantal ‘best practices’ voor het hebben van een webshop. Bij deze de top 10! Ziet u hier iets tussen staan wat u wil laten implementeren, of waar u simpelweg meer aandacht aan wil besteden? Neem gerust contact met ons op!

- Vermijd rommel
E-commerce websites met eenvoudige ontwerpen hebben hogere conversiepercentages. Neem eens een kijkje op uw homepage. Wat is het eerste dat een bezoeker ziet?
Er moet een duidelijk aandachtspunt zijn. De ogen van de bezoeker moeten rechtstreeks worden getrokken naar een Call to Action-knop of de producten die u verkoopt.
- Vereenvoudig uw menu’s
Menu’s zijn een geweldige manier om georganiseerd te blijven en te groeperen wat u verkoopt. Maar zoals we in het vorige punt al vermeldden, je wilt je site niet te ingewikkeld maken.
Te veel menucategorieën zullen de consument in verwarring brengen, waardoor hij of zij niet kan vinden wat ze zoeken. Het menu moet niet super-specifiek zijn. Gebruik in plaats daarvan brede termen om uw producten te categoriseren.
- Voeg een zoekbalk toe
Nu er wat rommel is verwijderd en de menu-opties zijn vereenvoudigd, maakt u zich misschien zorgen dat men een zeer specifiek product waar ze naar op zoek zijn niet gaan vinden.
Omdat bezoekers minder menuselecties hebben, zien ze meer producten wanneer ze op een categorie klikken. Hier is omheen te werken door een goede zoekfunctie op de site te plaatsen.
- Elimineer stappen in uw afrekenproces
Zodra een websitebezoeker besluit iets te kopen, moet hij of zij het gemakkelijk vinden om de aankoop te voltooien. Elke extra stap in het afrekenproces vergroot de kans dat ze de transactie afbreken.
De sleutel hier is om enkel de meest essentiële informatie van de koper te krijgen. Schrap alle details, en krijg alleen hun factuurgegevens en verzendadres. Dat is alles wat u nodig heeft om een transactie te verwerken. Er zijn veel manieren om klantendata te verzamelen; het afrekenproces is daar er niet één van.
- Dwing shoppers niet om een profiel aan te maken (maar moedig het wel aan)
Zoals we net meldden, wil je dat je kopers het afrekenproces zo snel mogelijk doorlopen. En dat er andere manieren zijn om klantendata te verzamelen.
Een profiel op uw site laten aanmaken door uw klanten is zo’n optie, maar zorg wel voor de mogelijkheid om zonder een profiel te kunnen afrekenen. Bezoekers dwingen een profiel aan te maken werkt de boel erg tegen; als men enkel snel een aankoop wil doen, knappen ze af op het aanmaakproces van een profiel.
Dat gezegd hebbende, je kan ze wel aanmoedigen een profiel aan te laten maken door bijvoorbeeld kortingen aan te bieden voor geregistreerde kopers.
- Prioriteer SEO
Niet iedereen die wil wat u verkoopt, zal rechtstreeks naar uw website navigeren. Uit onderzoek blijkt zelfs dat bijna de helft van alle consumenten het koopproces start via een zoekmachine zoals Google.
Als uw webshop niet tot de topresultaten behoort, kopen ze in plaats daarvan bij een van uw concurrenten. Daarom is zoekmachineoptimalisatie (SEO) een absolute must. Als u nog geen SEO afneemt voor uw webshop loopt u een groot aantal klanten mis.
- Schrijf regelmatig blogberichten
Hoe vaak zal dezelfde persoon uw webshop bezoeken? De kans is groot dat ze niet elke dag iets kopen. Maar als mensen niet op uw website zijn, kunnen ze natuurlijk geen geld uitgeven.
Het runnen van een blog naast uw webshop is een geweldige manier om een sterke aanhang op te bouwen. Hiermee hebben mensen een reden om uw site dagelijks of wekelijks te bekijken, zeker als u een betrouwbare bron van informatie bent. Als ze eenmaal op de site zijn, zullen ze eerder iets kopen.
- Bouw een mailinglist op
Om een succesvolle webshop te hebben, moet u veel bezoekers hebben die klaar zijn om te kopen. Maar hoe bent u van plan verkeer naar uw site te leiden? Het bouwen van een e-commerce e-maillijst is een van uw beste opties. Zodra u het e-mailadres van een abonnee heeft, kunt u contact met hen opnemen met speciale aanbiedingen en promoties om de verkoop te lokken.
Zowel bij het aanmaken van een profiel, als bij het afrekenproces, kan u een aanvinkvakje plaatsen om het email adres toe te voegen aan (bijvoorbeeld) een Mailchimp mailing lijst. Deze opties doet niet af aan de snelheid van het afrekenproces genoemd in punt 4. Met een stevige verzameling aan mailadressen van geïnteresseerden, kan een maandelijkse opsomming van uw nieuwste acties en aanbiedingen daarna erg veel extra verkeer (en dus verkoop) teweeg brengen.
- Accepteer zoveel mogelijk betalingsopties
U kunt er niet vanuit gaan dat iedereen een Visa of MasterCard heeft. Zelfs als ze dat wel hebben, betekent dat niet dat het hun favoriete betalingsoptie is. Daarbij zijn opties die voor ons Nederlanders heel normaal zijn, zoals iDEAL, niet altijd even gebruikelijk voor kopers in het buitenland. Zorg er daarom voor dat opties zoals Paypal, creditcards, overboekingen en andere opties aan staan.
- Ga mobiel!
Uw webshop moet zijn geoptimaliseerd voor mobiele apparaten. Steeds meer mensen gebruiken hun smartphone om online aankopen te doen. U kunt het zich niet veroorloven om mobiele shoppers uit te sluiten.
Standaard zijn de websites en webshops ontwikkeld door Het kan Beter Online mobielvriendelijk, maar als wij uw webshop hebben overgenomen van een ander, is het misschien een goed idee om de mobiele versie van uw site even de revue te laten passeren. Wie weet zijn er hier nog mogelijkheden tot verbetering!
Wilt u eens overleg over uw webshop, of misschien een keertje sparren over mogelijke verbeterpunten? Neem contact op met Het kan Beter Online!
© HetKanBeterOnline