7 goede tips voor een veilige computer

HKBO Logo Wit

Voorkom ransomware op uw computer!

Afgelopen weekend is de digitale wereld getroffen door een heftig virus. Het gaat hier om een ernstig ransomware computervirus met de naam WannaCry. De internetcriminelen die achter de aanval zitten, eisen 300 dollar losgeld in bitcoins. Wordt er niet betaald binnen 3 dagen, dan dreigen ze al uw bestanden weg te gooien.

Lees verder om te kijken wat u kan doen om de veiligheid van uw bestanden te waarborgen.

Ransomware Beveiliging

Voelt het als een ver-van-mijn-bed show? Dat is het zeker niet! Ook in Nederland zijn bedrijven getroffen. Geschat wordt dat 200.000 bedrijven wereldwijd besmet zijn, uit maar liefst 120 landen. Europol houdt de adem in wanneer vanochtend alle bedrijfscomputers worden aan gezet. Er wordt zelfs gevreesd voor een nieuwe ransomware golf… Zorg er dus voor dat u voorbereid bent!

Tip 1 – Updates

Zorg dat u altijd de nieuwste updates en patches downloadt.

De makers van WannaCry hebben dankbaar gebruik gemaakt van een beveiligingslek in oude Microsoft software. Zorg er dus voor dat uw Microsoft Update uw software up-to-date heeft; voor zowel uw besturingsprogramma als uw software.

Tip 3 – Wachtwoorden

Beveilig al uw bestanden en bedrijfssoftware met een wachtwoord.

Zowel harde schijven als data die continu in beweging is. En als één van uw medewerkers thuis of in het buitenland op de laptop aan het werk is, gebruik dan een veilige VPN-verbinding.

Tip 5 – Email Gebruik

Klik nooit zomaar op linkjes in uw e-mailbox.

Bekende mails zijn van de Rabobank, Ziggo, KPN, PayPal, iCS of een incassobureau en bevatten een link of bijlage. Als u op de link klikt of de bijlage opent, wordt uw computer besmet en krijgt u een melding dat de computer is gegijzeld, totdat er losgeld is betaalt. Controleer altijd eerst de link door er met de muis op te hangen en niet te klikken. Ziet het doel van de link er verdacht uit? Gewoon deleten die mail!

Tip 7 – Communiceer

Maak duidelijke afspraken en train uw medewerkers.

Er hoeft maar één medewerker per ongeluk op een verkeerde link te klikken en u bent de klos. Laat ze bijvoorbeeld deze phishing-test eens doen van de Consumentenbond.

Tip 2 – Backups

Maak regelmatig een back-up van al uw bestanden, online én offline!

Het Kan Beter Online maakt regelmatig backups van uw Website en uw Emails, maar uw bestanden kunt u het beste laten backuppen door uw interne IT partij. Als u geen interne IT’ers heeft, bekijk dan uw opties onder “backup” in Windows Help.

Tip 4 – Veilige Wifi

Zorg voor een veilige WiFi verbinding.

Kleine ondernemers vergeten vaak hun wifi-verbinding te beveiligen. Kwaadwillende mensen kunnen deze wachtwoorden Googlen en dan inbreken in uw bedrijfssysteem.

Tip 6 – Klant Privacy

Bescherm de privacy van uw klanten.

Dit bent u wettelijk verplicht. Als uw bedrijf persoonlijke en/of gevoelige data bevat van uw klanten, dient u uw klanten te informeren als u gehacked bent. Natuurlijk is een ‘beter voorkomen dan genezen’ waarschuwingsmail, zoals deze, ook aan te raden.

Toch getroffen? Betaal niet!

Maar wat nou als u ondanks alle maatregelen toch getroffen bent? Regel 1 is: betaal niet!

Betalen lijkt misschien de makkelijkste oplossing om uw bestanden terug te krijgen, maar het is nooit een garantie dat u inderdaad alles weer terug krijgt. Het enige wat ermee bereikt wordt is dat u de internetcriminaliteit in stand houdt.

Op websites als nomoreransom.org, decrypter.emsisoft.com en ID-ransomware staat software die u kunt downloaden om bepaalde typen ransomware te verwijderen. Helaas is dit maar voor een zeer beperkt aantal varianten van ransomware beschikbaar. De kans dat het lukt uw bestanden te bevrijden is klein, maar natuurlijk niet onmogelijk. Op veiliginternetten.nl staat een stappenplan wat u kunt doen als u ransomware op de (bedrijfs)computer hebt staan.